De American Curl is een kattenras dat verbazing opwekt: de gebogen oortjes zouden bijvoorbeeld evengoed door kunnen gaan als een gefaald hoofddeksel van een moderne designer. Als je kijkt naar het karakter van de American Curl laat de kat haar huiskat-erfenis zeer sterk zien, ze is namelijk heel actief en betrokken bij haar baasje.

 

American Curl katten hebben hun naam te danken aan hun buitengewoon gevormde oren. De oren zijn namelijk breed aan de onderkant en lopen spits af, al staande in een middelgrote en rechte positie. De gespitste oortjes hebben kleine bosjes haar en wijzen richting het midden van de kop. Bij jonge American Curl katten beginnen de oren te buigen na 4 tot 6 dagen – de uiteindelijke vorm is pas volgroeid na meerdere maanden. De buiging van de oren verschilt per kat en kan – in extreme gevallen – tot wel 180 graden gebogen staan! Echter wordt het gehoor van de katten er niet door beïnvloed, de oren zijn namelijk nog net zo makkelijk te bewegen als die van andere katten.

 

Om de kwaliteit van de rassenstandaard te behouden wordt de buiging van de oren gebruikt als maatstaaf om de mate van omkrulling van de oorschelp in drie gradaties te verdelen: de eerste gradatie, 2e en 3e-graads katten (deze worden veelal gebruikt als showkatten). De totale omvang van de omkrulling kan verschillen van 90 tot 180 graden.

 

De naar achter gebogen oren zijn het resultaat van een toevallige mutatie. De buitengewone vorm van de oren wordt daarnaast veroorzaakt door een gen dat dominant geërfd wordt. Bij katten die een aanleg hebben voor gebogen oren, komt het “Cu-Gen”, dat voor de gebogen oren zorgt, altijd door. Als beide ouders aanleg hebben voor zowel gekromde als rechte oren dan hebben de nakomelingen kans op zowel gebogen als “normale” oren. De laatstgenoemde wordt naar gerefereerd met de term “American Curl Straight Ear”.

 

Echter zijn de opvallende oortjes niet het enige kenmerk van het ras. American Curl katten zijn middelgroot. Hun zijdeachtige vacht heeft weinig ondervacht en valt daarom dicht op het lichaam. Er zijn zowel lang- als kortharige katten, echter ruien de langharige katten ook zeer weinig vanwege de dunne ondervacht. Bij het fokken van de American Curl zijn alle vachtkleuren toegestaan, inclusief de exotischere kleurslagen zoals Lynx Point of Smoke.

 

De ogen van de American Curl verraden erg veel over het karakter: ze zijn amandelvormig, expressief en doen blijken van een open en vriendelijk innerlijk.

 

De American Curl is een buitengewoon vriendelijk kattenras. Ze zoekt graag haar medemens op en geeft soms zelfs de voorkeur aan kinderen. Daardoor is ze erg geschikt als gezinskat. Haar karakter is sterk beïnvloed door haar oorsprong: ze is zeer actief, ontvankelijk en degelijk. De intelligente diertjes houden van knuffeltjes en leren soms zelfs te apporteren of deuren open te maken. De levendigheid die ze op jonge leeftijd hebben blijft ook zeker bewaard naarmate de kat wat ouder wordt! American Curl katten zijn erg nieuwsgierig en volgen hun baasjes vaak op de voet, maar ze zijn niet zo zeer opdringerig of spraakzaam zoals vele andere oriëntale kattenrassen.

 

De geschiedenis van de American Curl kat begint in 1981, in Californië. Een langharige kat met zeldzame oren wekte de aandacht op van Joe en Grace Ruga, twee kattenliefhebbers die in de VS woonden. De kat smeekte om wat voer en trok kort daarna in bij de Joe en Grace. Ze kreeg de naam “Shulamith”, en ze is de stammoeder van alle American Curl katten.

 

Na de geboorte van de eerste kroost, begon het selectief fokken in 1983. Genetische wetenschappers onderzochten de genetische gegevens van maar liefst 384 kittens en ontdekten dat het voor het oren verantwoordelijke gen dominant geërfd was. De Britse genetica-expert Roy Robinson legde de gezondheid van het ras onder de loep en kon geen enkel genetisch defect vinden. Om de robuustheid van de American Curl te behouden werden bij het fokken enkel katten toegestaan die voldeden aan de destijdse rassenstandaard.

 

Het is dankzij de kruising van deze katten dat de American Curl zo een gezond kattenras is. Om ervoor te zorgen dat dit zo blijft, is fokken op een verantwoordelijke manier essentieel. Een professionele fokker ziet zijn katten als zijn familie en neemt de verantwoordelijkheid voor zijn dieren en hun kroost. Hij let op een doordacht fokproces en neemt in zijn afweging de individuele genetica en gezondheidstoestand van de kat mee. Van groot belang zijn zowel diervriendelijke voeding als omgeving, echter heeft dit ook natuurlijk zijn prijs.